ZoZie Zwollerkärspel

herinneringen moet je maken

20 January 2013

Zwollerkärspel #5 De Annexatie

Gemeente Zwollerkärspel
Zwollerkärspel betèkent ‘t grondgebied van de mensen, die in Zwolle ter kärke eurden te gaon. De name Zwollerkärspel kwamp veur ‘t eerstes veur in 1330. In ‘t gebied van de schoutambt van Zwollerkärspel ston ok een parochie, naemelijk die van Cathen. Dit waere een kärke an de kante van Attem, 't buurskap eette Katen. Disse buurskap is laoter deur de revier de Iessel aoverstroomd.
Read More…

Zwollerkärspel #4 Zuthemerbroek

Broeklanden

In de vrogge Middeleeuwen wier er deur de vlakke ligging van ‘t landskap in de lage delen nauwelijks sprake van een ofwateringsrichting. De laagten rondumme Zwolle waeren van neture vruchtbaar wöördeur al vrogge (11-14e eeuw) kon wörren begunnen met de ontginning van de woeste broeklanden (Marslanden, Sekdoorn, Maatgraven, Haersterbroek) en de komgronden (Molenpolder, Holtenbroek). Ok ‘t gebied Mastenbroek wier rond die tied ontgonnen. In de twiede elft van de negentiende eeuw wier ok ‘t ontveende landskap tussen Vecht en Dedemsvaart verkaveld (Berkummerbroek, Tolhuislanden, Ruiten) en ontston de eerste boerderi’jen. Disse bewoning wier in de twintigste eeuw pas goed deurezet. Töt 1960 wieren gebieden as de polder Sekdoorn en Haersterbroek nog volkomen onbewoond.
Read More…

Zwollerkärspel #3 Langenholte

Buurskap Langenholte
De buurskap Langenholte lig op een zandrugge die in 't Weichselien is evörmd deur op-eweid zand, zogenaemd dekzand. Der wört veur ‘t eerstes melding emaakt van Den Hoff toe Langenholte in 1401. Van eurspronk is Langenholte een märke. Disse was elègen tussen de märken Dieze en Berkum en wört an de andere zieden begrensd deur de revieren de Vechte en ‘t Zwärte Water. Buurskappen bint vaeke in de volksmond ontstaon, as benaeming veur de locasie van een verzameling van uzen, boerderi’jen of buurskappen. Zie bint ontstaon in gebieden wöör men vri’j is zich te vestigen, zukke gebieden nuumt men ok Ering. Umdät ‘t vri’j was, was ter dan ok gien zeggenskap van of aover zo’n plase. Dit in tègenstelling töt een buurskap of een boerskap, wöör een eer of boeren 't veur 't zeggen adden van of aover ‘t plasien. Soms wier een buurskap of boerskap op-e-even en wier dan een buurskap of een ge-ucht as ‘t klein genog was. Bouwen men ter plase een kärk(ien), mölle of een kroegien, dan kon ‘t deurgruuien naor een (kärk)dörp. Dät is ier dus niet ‘t geval, Langenholte is een buurskap eblöven.
Read More…

Zwollerkärspel #2 Spoelderbärg

Buurtskap Spoelde Spoelde is ien van de völle dörpen van Zwollerkärspel. Een belangrieke plekke van de buurtskap Spoelde was dan ok de Spoelderbärg. In Zwollerkärspel verdienen bi’jnao of bi’jkans iederiene zien brood as boer. Toch was ter ok industrie. In Spoelde, an de uterwaarden stiet nog steeds de boerderi’je “De IJsselhoeve” van Enk Dubbeldam. Veurdät zien va der in 1934 een vee-ouderi’je begun, was ierin töt 1912, ‘t ketoor van de stienfebriek Klaarwater. De meeste inwoners van Zwollerkärspel verdienen un daegelijkse brood in ‘t boerenbedrief. Zo ston töt in de jören twintig an de Beukenallee in Spoelde een modelboerderi’je. Read More…

Zwollerkärspel #1 Oldeneel

De Iesselzone Disse buurte in de olde Zwollerkärspel bestiet uut de buurtskap Oldeneel en de dörpen Skelle en Spoolde. De Oldeneel ef zich veural evormd deur de revier de Iessel en de olde revierärm de Skellerwade. De Skellerwade lei in de buurte van 't uidige Kleine Veer en zol in directe verbinding met de stadsgrachte ebben estaon. Via disse route zol Zwolle een rechtstreekse verbinding ebben met de Iessel (ten tiede van de deurbraak ok wel de (H)isla of Isala eneumd). De Skellerwade zol in 1420 binnendieks elègen ebben. In 1308 kreeg Zwolle Diekrecht en wier de Iessel veur altied beteugeld deur de dieken die de gemeenteopwierp tègen 't wassende water. Read More…