ZoZie Zwollerkärspel

herinneringen moet je maken

Zwollerkärspel #1 Oldeneel

Zwollerkärspel. Van 31 juli op 01 augustus 1967 wier Zwollerkärspel deur de aovereid e-annexeerd. 14000 ha wier verdeeld en 't grootste deel wier eigendom van de gemeente Zwolle. Zwollerkärspel lei rondumme Zwolle en beston uut verskillende dörpen en buurtschappen. ZwolsePraot prebeert met aer serie caches, vernoemd naor Zwollerkärspel, de Zwolse taal en cultuur lèvend te ollen.

De Iesselzone Disse buurte in de olde Zwollerkärspel bestiet uut de buurtskap Oldeneel en de dörpen Skelle en Spoolde. De Oldeneel ef zich veural evormd deur de revier de Iessel en de olde revierärm de Skellerwade. De Skellerwade lei in de buurte van 't uidige Kleine Veer en zol in directe verbinding met de stadsgrachte ebben estaon. Via disse route zol Zwolle een rechtstreekse verbinding ebben met de Iessel (ten tiede van de deurbraak ok wel de (H)isla of Isala eneumd). De Skellerwade zol in 1420 binnendieks elègen ebben. In 1308 kreeg Zwolle Diekrecht en wier de Iessel veur altied beteugeld deur de dieken die de gemeenteopwierp tègen 't wassende water.

Et Tichelwärk In 1324 woeden der een grote brand in de met olt op-etrökken uzen achter de oge stadsmure. De soldaoten van Roderik van Voorts wierpen brannende fakkels aover de stadsmure. De stad wier op de kapel van de Proosdij en negen uzen nao bi'jnao volledig verwoest. Ditte nooit weer! De bestuurders gaven opdracht umme alle ni'jbouw te veurzien van leie of panne. Stro of riet was niet toe-estaon. In de Oldeneel en de rest van de Iesselzone wier ärd ewärkt in de stienfebrieken. De revierklei zörgen veur de aanvoer van grondstoffen en de Zwolse gemeenskap was grootofnemmer. Tientallen jören wieren de pännegies gratis deur 't toenmalige bestuur verstrekt.