ZoZie Pieterpad

herinneringen moet je maken

Etappe 2 Winsum - Groningen

Eindelijk na bijna twee jaar de volgende etappe van het Pieterpad. Op goede vrijdag riep Christina plots; "plan even een datum voor de volgende etappe". Ik dacht niet lang na en plande meteen de tweede paasdag. Een tweede etappe na twee jaar op tweede paasdag, dat kon immers niet missen.

Als we dit tempo aanhouden moeten we op een leeftijd van 103 de Pieterberg nog op klouteren met onze rollator. Hmm, wellicht moeten we het tempo toch maar iets versnellen.

De etappe is 19 km dus vroeg op gestaan. Het plan is om de etappe op te splitsen in twee delen waarbij we tussendoor lekker gaan lunchen. Het ontbijt schoot er bij in, broodjes en snoepgoed maar in de rugzak en op pad gegaan. Met de auto naar Groningen en geparkeerd bij Qpark P+R naast het station. Met het dieselboemeltje van Groningen naar Winsum. Piepeindje met de trein (stief kwartiertje).

In de trein een stelletje opgewonden tennisrackets die na een winterstop weer eens los mochten op de baan in Winsum, wat een gekakel maar wel leuk hoor dat enthousiasme. Aanstekelijk.

Er blijken nog een paar koppels in de trein te zitten die driftig het Pieterpadboekje aan het bestuderen zijn. Das mooi, sjokken wij d'r wel achteraan. Twee koppels, een "lonley rider" en een gezin met twee kids. In Winsum nog even snel een plasje en met goede moed op pad.

Pff, na nauwelijks 3 km krijgt Arjan al een hongerklop. Nauwelijks gegeten en te weinig gedronken leiden tot een laag suiker- en energiepeil. Je wordt er flauw van, licht in je hoofd en het zweet breekt je uit. Snel eten, en zoetigheid zorgen er voor dat het weer wat beter gaat. Na 2 km nog een aanval, ook deze weer overwonnen. Nu gaat het goed en kunnen we verder genieten van de wandeling.

De eerste hindernis is een hek, we gaan off-road. Het weer is goed, Hollandse luchten een Noorden briesje in de rug en een graad of 10. Prima weer om te lopen. Off-road is goed te doen, geen laarzen nodig en het schiet lekker op. We zien de andere koppels lopen en er loopt een koppeltje dames achter ons aan. Naarmate de tocht vordert raken we elkaar allemaal uit het oog.

We komen langs Garnwerd een mooi dorp aan de route. Het dorp is gebouwd op een gedeeltelijk afgegraven wierde, een kunstmatige heuvel opgeworpen om bij hoogwater droge voeten te houden. Hier liepen we ook even verkeerd, deels liepen we achter een ander koppel aan maar het dorpje trok ons ook wel aan. Even het boekje erbij en snel de route weer opgepakt. De "lonley rider" die wij eerder hadden ingehaald was ons wel weer voorbij maar die hadden we weer snel achterhaald. Ons tempo lag niet extreem hoog hoor, wij liepen zo'n 4,8 km per uur. Runkeeper (een app op onze mobiel) vertelde onze elk half uur netjes de tijd, hoeveel we al hadden afgelegd en wat onze gemiddelde snelheid was.

Langs het Reitdiep ging het verder naar Groningen. Onderweg nog een Geocache meegepakt. Langs het Pieterpad ligt op elke etappe ook een Pieterpadcache.

De natuur en het platte land zijn indrukwekkend, je kunt hier ver van je af kijken en de weidevogels proberen indruk te maken op hun soortgenoten. Bij Oostum staat een leuk kerkje midden op een grote heuvel en omringt door enkele boederijwierden. De wierden zijn nog uit de IJzertijd en het blijkt uit opgravingen dat het Kerkje vroeger zelfs iets langer geweest zou zijn. De toren is er pas later bijgezet. Helaas in dit gehucht geen lunch gelegenheid. Dus we stapten vrolijk door.

Na Oostum kwamen we nog langs Wierumerschouw en Wierum, beide kleine gehuchtjes met enkel een paar boerderijen. Een lunch zat er niet in dus we waren blij met onze Sultana en rolletjes snoep. Het laatste deel van Oostum naar Groningen was ook een saai stuk.

De Martinitoren was in zicht! We liepen Groningen binnen en keken onze ogen uit aan de Hoge der Aa, wat een prachtige pakhuizen. Mooie binnenstad en leuke winkeltjes in de Folkingestraat. Uiteindelijk aangekomen bij het station. Yes, de etappe zit er weer op. We hebben er 4 uur over gedaan.

Op naar de volgende etappe......Etappe 1 Pieterburen - Winsum

Vandaag moet het gebeuren, de eerste etappe van Pieterburen naar Winsum in het hoge Noorden. Gisteren de informatie over de route maar eens doorgelezen. Ziet er goed uit, 11 km klinkt als een opwarmertje voor het echte werk. Op tijd naar bed kwam er niet van. 's Avonds bbq-en met vrienden en het was klamwarm op de slaapkamer. Het raam moest dicht omdat ook de buurt nog lekker van het weer buiten in de tuin genoot, zij hoefden er niet om 7:30 uit. Ha, wij dus ook niet want dat trekken we niet, pas tegen 3:00 vielen we in slaap, vast de spanning van morgen die ons wakker hield. Of was het omdat onze beide pa's momenteel wat onderzoekjes moeten ondergaan. Morgen maar weer verder zien, tijdens het wandelen maar een plekje geven.

tuuttuut 7:30 ging toch de wekker en om 8:00 uur uit bed gerold. Bij Chris nog geen beweging te zien. Beetje luidruchtiger opstaan. We hebben de rugzak licht gevuld en met de auto op weg naar Winsum. Dit alleen is al een hele etappe. 9292OV App op de mobiel, OV pas mee en voor we het wisten stonden we op het station van Winsum te wachten op de bus. Ook op zondag rijdt hier de bus om het uur naar Leens en stopt in Pieterburen. De chauffeur zag al gauw waar wij naartoe gingen; wandelschoenen aan, een rugzak bij ons, de hoedjes in de nek en het hielp ook dat we een boekje bij ons hadden met Deel 1 van het Pieterpad hahaha.

Pieterburen was echt een gezellig plaatsje, op het plein een lekker bakkie koffie gedronken voordat we vertrokken. De temperatuur was goed, beetje aan de hoge kant maar wel een windje om af te koelen. Er kwam nog een groep van 12 wielrenners aan, dacht dat ze zich vergisten, moesten ze niet in Frankrijk rijden bij de tour? Ach nee, het waren de senioren. 12 koffie en 12 appelgebak ging over het terras, goede zaken hier.

Aan de overkant start het Pieterpad, onze aardige chauffeur had ons dit al aangewezen. Er hangt een bordje aan de muur en er staat een paal met een teken. De Pizzeria die hier zit zal er wel wat klanten aan overhouden.
Nou vooruit met de geit daar gaan we dan. Het boekje omschrijft de route erg goed. De etappe is verdeeld in 3 kaartjes en per kaartje wordt de route beschreven. Wij hebben de GPX bestanden ook op de GPS geladen. We hebben een Garmin 650T Montana, deze kan de route inclusief bankjes, cafe's ed goed weergeven dus ook hier kunnen we de route goed volgen. Verdwalen zal ons dan hopelijk ook niet gebeuren.

Na ca 2 km hadden we al een extra doel op het oog. Op en rond alle etappes liggen natuurlijk ook schatten dus we kunnen deze bezigheid mooi combineren met onze andere hobby, het Geocachen. We hebben een trackable achtergelaten, een soort van reizend muntje met een code die je op internet kunt loggen zodat de eigenaar kan zien waar de reis van zijn muntje naar toe gaat. Nadat we deze hadden gevonden hebben we de vaart er maar weer ingezet.

Onze App, runkeeper, houdt ons mooi op de hoogte van onze vorderingen. Ieder kwartier meldt de App zich met gegevens over de afgelegde afstand en de snelheid. Het schiet mooi op. We lopen zo'n 5,7 km per uur. De zon staat ons regelmatig boven het hoofd en het is best wel warm, halverwege wisselen we de rugtas en soms drinken we wat. Onderweg gaan we 1x op een bankje rusten, het is dan best wel weer lastig om het ritme op te pakken. Als je even uitrust worden de spieren al gauw stijf.

Vlak voor Winsum hebben we nog een stel ingehaald die ook het Pieterpad liepen, niet dat we een competitie doen en we lopen ook geen marathon maar tjakka die hebben we toch geklopt. Het eindpunt kwam uiteraard uit bij een Cafe waar we ons op het terras hebben getrakteerd op een Witbiertje en een koel glas witte wijn.

De eerste etappe is gehaald, hopelijk volgen er nog 26 stuks.

Voorbereiding

Na onze vakantie in Amerika hebben we de stoute schoenen aangetrokken en het plan opgevat om het Pieterpad te gaan wandelen. Het Pieterpad is een langeafstandswandeling (LAW) en loopt van Pieterburen in Groningen naar de St. Pieterberg in Limburg. Wij gaan jullie daar in de 27 etappes nog veel meer over vertellen.

Geheel in stijl werd er erg geheimzinnig gedaan over het cadeau voor Christina, de dag voor haar verjaardag moest ik nog snel even naar de winkel. Ik had al geld gepind zodat ze niet de pintransactie in de winkel zou zien. Met goede moed op pad, de tuut geparkeerd en even snel naar binnen. Gelukkig dat wat ik zocht lag in het schap. Afrekenen en naar huis. O jee ik heb niet zoveel contant, was vergeten dat ik ook nog een broodje had betaald, grrr. Nou dan maar pinnen en hopen dat Christina de huiselijke boekhouding even overslaat. Nou dat ku'j vergeten, al snel hoorde ik dat er bij de ANWB was gepind.

Jawel, op der verjaardag heeft ze de twee delen van het Pieterpad gekregen. Het tweede deel legt de druk al wat hoger want dat betekend dat we ook na de eerste helft nog een tripje te gaan hebben. De boekjes geven naast de website (www.pieterpad.nl) een mooi beeld van de route.

Gisteren de wandelschoenen maar eens aangetrokken en samen het eerste trainigsrondje gelopen, Christina had dit rondje eerder deze week al gelopen.Nou het is gelukt hoor, ons tempo is nog iets te hoog maar dat zal bij de eerste etappe wel lager zijn. Als we de moed kunnen opbrengen gaan we het komende weekend de eerste etappe lopen van Pieterburen naar Winsum. De eerste etappe is "maar" 11 kilometer.