ZoZie China

herinneringen moet je maken

27 September 2015

Missie China

Het is al weer bijna een jaar geleden dat met de Rabobank naar Silicon Valley zijn geweest, het mekka van de innovatie en techniek. Eind oktober reis ik naar de andere kant van de aardkloot, China.

Uiteraard wil ik jullie weer op de hoogte houden van mijn indrukken. Afgelopen maand hebben twee collega's van mij een productiebedrijf in China bezocht, aan mij om ook eens te ruiken en te proeven aan de handel in China. "Hoe heurt het eigenlijk"

Zaken doen in China, waar moet je dan op letten? Hoe zit dat met hiërarchie, ambities, creativiteit, leidersstijlen, geloof en strategie. Waar zitten de verschillen met Silicon Valley en hoe werken hier de netwerken.

Ik reis mee met een landelijke economische Handelsmissie georganiseerd door de Rijksoverheid. Tijdens de missie presenteren Nederlandse bedrijven innovatieve en integrale oplossingen die bijdragen aan de duurzame verstedelijking in China. Daarnaast is er aandacht voor Health & Life Science, Food en Agro. Mijn interesse gaat vooral uit naar Health & Life Science.

In China ziet men zich vooral geconfronteerd met urbanisatie, steeds meer mensen verhuizen van het platteland naar de stad. Deze beweging heeft grote invloed op de sociaal-economische ontwikkelingen. In de afgelopen decennia zijn honderden miljoenen inwonders naar de stad getrokken en de overheid heeft het beleid om tot 2020 nog eens 100 miljoen burgers naar de stad te lokken. In 2030 zou 70% van de Chinese bevolking in stedelijk gebied moeten wonen.

Ik ben werkelijk benieuwd wat ik ga meemaken, één ding is zeker het wordt anders dan een jaar geleden.

直到后来
Zhídào hòulái
(tot later)